Flickor 93/94 åkte till Eskilstuna för att se premiären på Damligan. Eskilstuna damlag mötte Brahe Basket. Här är rapport från den resan.

Eskilstuna damlag mötte Brahe Basket. Mirenda Wilson, guard från USA och Kelsey Blair forvard/center från Kanada är två av de nya spelarna i laget. De kom till Sverige bara några få dagar innan matchen, men gjorde ändå väldigt bra ifrån sig. I uppvärmningen körde Eskilstuna mycket layupövningar och skottövningar. Vi såg även en 4-hörns övning som vi tränar på.

Brahe hade mycket bra försvar när matchen startade och de drog då även en offensiv foul. Uppspelen var snabba och de hade bra rörelse i spelet. Skotten gick dock inte i korgen som det i stället gjorde för Eskilstuna trots mycket slarv. De hade bra försvar runt egen korg och många skottchanser men desto mindre returer och sämre anfall. De hade också många tecken för sina spel. I sista uppspelet såg vi något vi kände igen – ett spel som vi också tränar på. 1:a period slutade 19-19.

I 2:a perioden fortsatte Brahe med sitt aggressiva spel och fick till några enkla layups för att Eskilstuna slarvade med passningarna. Eskilstuna hade också många långskott som de var säkra på. Man började att se några riktigt bra spelare i lagen. Nummer 4 Mirenda som är ny guard i Eskilstuna höll i bollen hela tiden och var säker på sin dribbling. Likaså nummer 15 guard i Brahe som fick liv i spelet när hon var på plan. Eskilstuna fick lagfoul i slutet av perioden men de var duktiga att hålla ner foulen då. I halvlek stod det 34-28 till Eskilstuna.

I 3:e perioden fick Eskilstuna mycket bättre rörelse på sitt spel och Mirenda Wilson snodde ofta bollen i passningarna osv. De kommer närmare korgen och det gör att Brahe, som fortfarande har ett aggressivt spel får mer fouls. Det är då vi får se en del fina skottekniker. Brahe tog många bra returer. I slutet av perioden blev det fler fouls och sämre anfall för Eskilstuna och Brahe tar ledningen inför 4:e perioden men 48-49.

Eskilstuna började med ett mycket bra spel men det vände snabbt. Nummer 11 i Eskilstuna blev utfoulad i 3:e minuterna och på väg ut drog hon också på sig en teknisk foul som blev till Brahes fördel med straffkast. När nummer 15 i Brahe inte var inne på plan gjorde det att båda lagen fick ett lugnare spel i både försvar och anfall. I periodens 10 min hade de helplanspress. Eskilstuna tog fler returer men fortsatte med en dålig vana: mottagningen av bollen. Det gjorde att den sista minuten var mycket jämn och man visste inte hur matchen skulle sluta men det var Eskilstuna som vann premiären med 72-71.

Tre spelare som man lade märke till på planen var Brahes heta Tatsiana Lavets samt Eskilstunas Mirenda Wilson och Kelsey Blair.

Vi fick också träffa Kelsey och Mirenda efter matchen för en intervju!

1. När började ni spela basket?
Kelsey: Jag började vid 11 års ålder.
Mirenda: Oj ja, jag började nog spela vid 5 års ålder.

2. Varför ville ni börja spela i Sverige?
Kelsey: Jag gillar det svenska laget och landet.
Mirenda: Jag gillar att resa och träffa nya människor och det här var första gången jag åkte över havet.

3. Hur tyckte du matchen gick?
Mirenda: Det gick bra och det kommer också att bli bättre och det var hårt men jag hade ont i min vrist och det gjorde det jobbigt. Jag kom ju hit i går så det var första gången jag spelade med Eskilstuna.
Kelsey: Jag kom hit i onsdags.

4. Vad tycker du om Sverige?
Kelsey: Det är ett häftigt land.

5. Har ni några tips att bli så bra som ni är?
Mirenda: Att träna och att tycka det är kul, ha mål.
Kelsey: Om någon skulle fråga mig om jag ville komma och spela skulle ja säga jag direkt. Jag älskar att spela basket och om du vill bli bättre så ska du tycka det är kul.

/Text och intervju av tjejerna i laget

– – –

Någon som minns Frida Eldebrink som blev vald till VMs bästa spelare i somras?

Den 19 dec spelar Eskilstuna hemma mot Telge där Frida spelar. Inträde på matchen är 1 kr då Eskilstuna jobbar för att fylla hallen. Boka in den kvällen tjejer så åker vi och kollar.

– – –

Bilder från matchen från www.akfoto.se
foto: Anders Kjaersgaard