Basketboll är vår idrott – därför är den unik

Men den är unik också av andra skäl. Den är en lagidrott, som många andra – men den skiljer sig ändå från andra lagbollspel genom sin konstruktion. Spelet sker som i andra lagbollsporter i horisontalplanet men målet står inte som i andra bollsporter vertikalt upp ifrån golvet, utan är placerat i horisontalplanet, 305 centimeter ovanför.

Det ställer unika kvalitetskrav på basketbollspelaren, som förutom snabbhet, styrka, spänst, bollkontroll och spelförståelse, färdigheter som gäller i alla lagbollspel, också behöver ha balans, koordination, behärskning och känsla i skottögonblicket. I basketboll gäller det att träffa rätt i stället för att skjuta hårt.

Bollen ska i det hål som den 45 centimeter breda ringen erbjuder…

…och det är din egen skicklighet att placera den där som avgör. Det finns ingen målvakt som kan göra en fantomräddning eller schabbla, det finns inget att studsa fel på. Det är du, bollen och hålet som den ska i. Det är den fascinerande och hisnande verkligheten – varje gång du skjuter mot en basketkorg. På så sätt blir basketboll delvis en individuell idrott, fylld av personliga utmaningar, samtidigt som den är ett mycket konstruktivt och genomplanerat lagbollspel. På det sättet är också basketboll var människas egendom.

Har du en boll och en korg kan du alltid hitta meningsfulla utmaningar vare sig du är ensam eller har sällskap med en, två eller fler.

Basketbollreglerna medverkar till att göra vår sport unik

Basketboll är ett rent spel utan kroppskontakt. Man får inte tackla eller hålla fast motståndaren. Därför är basketboll ett spel där man aldrig kan slå ut skicklighet med våld. Det gör basketboll till ett bollspel för de riktiga bollspelarna. Genom korgens placering medför spelet mycket rörelse upp och ner. En basketbollspelare är ofta uppe i luften med uppsträckta armar, vilket gör kroppen helt oskyddad. Spelet kräver därför respekt för reglerna och hög moral hos utövarna.

När tio spelare rör sig på en begränsad yta…

…uppstår ändå kroppskontakt och det blir då domarnas sak att avgöra vem som förorsakade kontakten. Försvarare kan genom sin placering på planen, sitt fotarbete och ett aggressivt spel på bollen hindra anfallarna från att göra mål. Basketbollcoachen kan genom överlagda taktik- och spelarbyten påverka matchförloppet i större utsträckning än coacher i andra lagbollspel. Time out-regeln underlättar för coachen att nå fram till spelarna med omdispositionerna. Det gör basketboll till ett smart spel. En basketbollmatch kan därför svänga snabbt och ofta, vilket gör den spännande ända fram till slutsignalen.

Och mål gör vi i basketboll – som vi räknar i poäng.

Många poäng medför mycket glädje – och viss förtvivlan. Men svänger gör det, om basketboll. Och kul är det – både att spela och titta på.

Basketbollsportens historia

Föregångare till basketbollsporten har spårats ända tillbaka till 1100-talet f kr i Mexico, där det spelades något som kallades ”pok-ta pok”. Men den moderna basketbollsporten föddes år 1891 då en man vid namn James Naismith, idrottslärare på ett YMCA College (Young Men Christian Association) i Springfield, Massachusetts, fick i uppdrag av skolans rektor, Dr Luther Halsey Gulick Jr, att hitta på en ny idrott för att fylla uppehållet mellan den amerikanska fotbollssäsongen och basebollsäsongen.

En del historier berättar att Naismith från början inte kom på någonting, utan knycklade ihop alla idéer till små pappersbollar som han kastade iväg mot papperskorgen. Och när det var dags att hämta en ny kopp kaffe såg han att några bollar hamnat i korgen och några utanför. Sanning eller skröna, vem vet?

Sporten som Naismith hittade på gick i alla fall ut på att kasta en boll i en korg (som på engelska heter basket), varför sporten ganska naturligt kom att kallas basketboll. Många tyckte dock att sporten skulle heta ”Naismith-ball”.
Redan 1892 spelades den första matchen med publik mellan lärare och elever vid universitetet i Springfield. Tre år senare, 1895, spelades den första matchen mellan två college; Hamline St Paul mot Minnesota.

Sedan dess har basketen utvecklats till en av världens största och populäraste idrotter. Idag finns ca 300 miljoner utövare och 201 länder är medlemmar i FIBA – det internationella basketbollförbundet.

Naismiths ursprungliga regler

James Naismith, basketens grundare, var också den som skrev sportens första regler. Naismith ville att basket skulle vara en enkel sport och därför författade han endast 13 enkla regler.

#1 Bollen får kastas åt vilket håll som helst med en eller två händer.
#2 Bollen får slås åt vilket håll som helst med en eller två händer, dock ej med knuten näve.
#3 En spelare får inte springa med bollen, utan måste passa bollen från det ställe han fångar den.
#4 Bollen får endast hållas i eller mellan händerna.
#5 Man får inte slå, hålla eller knuffa en motståndare. Vid överträdelse av denna regel utdöms ”foul”. Andra gången detta händer blir spelaren utvisad tills det att motståndarna gjort mål. Om foulen bedöms vara avsiktlig blir spelaren utvisad och får inte ersättas av annan spelare.
#6 Foul utdöms vid knytnävsslag mot bollen samt vid överträdelse av reglerna 3, 4 och 5.
#7 Om ett lag foular tre gånger på raken skall det räknas som mål för motståndarna.
#8 Mål utdöms då en spelare som står med båda fötterna på golvet, kastar eller puttar bollen i korgen och bollen stannar kvar däri. (På den tiden hade man riktiga persikokorgar med botten och inte ringar med ihåliga nät som i dagens basket).
#9 När bollen är utanför spelplanen skall inkast göras av den som först rör bollen. Vid oklarheter kastar domaren in bollen på plan. Den som gör inkastet måste kasta in bollen på plan inom fem sekunder. Om något lag försöker fördröja spelet utdöms foul.
#10 Domaren skall döma enväldigt och kontrollera poängen. Huvudansvaret skall alltså ligga på domaren.
#11 Domaren skall bedöma när bollen är i spel och skall ta tiden. Han godkänner när ett mål görs.
#12 Man skall spela två halvlekar på vardera 15 minuter med fem minuters pausvila.
#13 Det lag som gör mest mål vinner matchen. Om matchen avslutas med ett oavgjort resultat kan matchen fortsätta tills ett av lagen gör mål. Detta dock bara om lagens kaptener kommer överens om detta.

Detta var basketens första regler, som sedan ändrats, utökats och formats om i mer än hundra år. Regeländringarna har tillkommit för att främja och följa sportens utveckling.

Viktiga årtal för basketens utveckling

År Händelse
1891 James Naismith uppfinner sporten.
1892 Första matchen spelas.
1895 Första collegematchen spelas.
1896 Första proffsligan bildas; National Basket League, med sex lag.
1909 Första matchen mellan lag från två olika länder; St Petersburg, Ryssland och Maya Club College, USA.
1927 Harlem Globetrotters bildas.
1932 FIBA – det internationella Basketbollförbundet bildas.
1935 Första EM-turneringen i Geneve. Lettland vann.
1936 Basket med på det olympiska programet. USA tog guld.
1949 NBA (National Basketball Association) bildas.
1950 Första VM-turneringen spelas i Buenos Aires.
1953 Första VM-turneringen för damer spelas i USA.
1984 Michael Jordan draftas av Chicago Bulls. Intressant nog blev inte Jordan draftad först, utan som nr 3.
1992 För första gången får proffsen delta i ett OS. USA ställer upp med ”Dream Team”.
1996 Den professionella damligan ABL startar i USA
1997 WNBA startar (dam-NBA)

Svenska Basketbollförbundets historia

Nedan presenteras ett antal viktiga årtal för Svenska Basketbollförbundet och sportens utveckling i Sverige.

År Händelse
1948 Svenska Basketbollförbundet startas som en sektion i Svenska Handbollsförbundet.
1952 Svenska Basketbollförbundet blir ett eget förbund.
1953 Sverige deltar i EM för första gången. Slutar 17:e av 17 deltagande lag.
1954 Första SM-serien för herrar spelas. KFUM Söder vinner finalen över KFUM Göteborg.
1957 Första SM-serien för damer spelas. BK Rilton vinner finalen över Lugi.
1980 Sverige spelar OS för första, och än så länge enda gången, i Moskva. Sverige slutade på 10:e plats.
1995 Sverige senaste framträdande i EM.
2000 Rullstols-landslaget slutar 5:a i Paralymics i Sydney.
2002 Svenska Basketbollförbundet fyller 50 år och arrangerar Minibaskteboll Jamboree.
2003 Sverige arrangerar Eurobasket 2003, EM-slutspel för herrar.
(Källa: Svenska Basketbollförbundet)