En högintensiv helg där vi hoppas killarna lärt sig mycket för framtida matcher. När man möter bättre motstånd av den här klassen så ställs det högre krav än någonsin tidigare på hela laget.

Dag 1

En högintensiv dag där vi hoppas killarna lärt sig mycket för framtiden. När man möter bättre motstånd av den här klassen så ställs det högre krav än någonsin tidigare på hela laget.

Luleå Steelers – Ullvi Basket 107 – 40
(29-14, 33-8, 29-9, 16-9)

I första matchen ställdes vi mot Luleå Steelers – ett allstarlag med spelare samlat från 5 stadsdelslag i Luleå. Under dagen har dom visat sig vara outstanding i denna USM-grupp. Luleå visade under matchen upp ett imponerande högklassiskt försvarsspel. Så fort någon försökte göra en cut i 3-sekunders så fick man en bump. Vi tilläts svinga bollen ute på planen men så fort vi ville in närmare korgen var det stopp. Frustrationen spred sig i vårt lag. Någon svacka i Luleås försvar syntes heller inte till när de bytte spelare. Det var 12 spelare med samma perfekta position i defence. Vi hängde med i tempot i första perioden men inte längre.

För att klara av ett sånt här försvarsspel krävs att vi blir starkare rent fysiskt (löp- och styrketräning) så att man orkar göra snabbare och hårdare cuts genom 3-sekundersområdet samt att orka mer i screensituationerna.

Vårt eget defence var däremot stundtals väldigt ihåligt. Tempot i spelet var ett snäpp högre än vi stött på i någon match tidigare. Vi stressas till misstag i anfall och hinner inte hem i defence så siffrorna rullar iväg. Nu gällde det att ta nya tag till nästa match efter den här basketlektionen.

Poäng
Anton Niiranen 2
Lawrence Langkeit 2
Abbas Ibrahim 3
Fidel Tosun 2
Kevin Tumba 7
Uran Qerkini 10
Behrad Olfat 14

– – –

Ullvi Basket – Stockholmspolisen 52 – 84
(8-24, 24-17, 10-18, 10-25)

Dagens andra match blev en härlig basketmatch. Högt och bra tempo från båda lagen och matchen kunde ha slutat hur som helst. Det fanns ett par tillfällen under matchen som blev avgörande för utgången.

Polisen tog direkt kommandot i poängprotokollet med 24 – 8 i första perioden, men spelmässigt var matchen jämn. Polisen hade en hel del flyt med skott i korgen ”on the buzzer” då tiden rann ut medan vi hade mycket ring och ut. Vi låg under en hel del men kände ingen panik för vi var ändå med i matchtempot. Det visade sig i andra perioden som vi vann med 24 – 17. Vi låg då under med 9 päng i paus och det var definitivt match.

I tredje perioden öppnar vi också starkt och börjar knapra oss ännu närmare. Det börjar sprida sig frustration i Polisen. Vi är nere i 7 poängs underläge och vi har momentum. Det känns som vi är på gång att vända matchen. Polisen gör i det här läget några tunga 3-poängare samtidigt som vi gör några enkla felpass i anfallet som dom kontrar på. Vips så var det 16 poängs underläge igen.

Efter den här perioden så kom vi in i en svacka där vi spelar basket med för mycket misstag. Där fick Polisen göra för enkla poäng och de kände att de nu återfått momentum. Vi lyckades inte vända på matchen en gång till.

Poäng
Anton Niiranen 2
Abbas Ibrahim 2
Fidel Tosun 4
Andreas Eklund 6
Kevin Tumba 4
Uran Qerkini 12
Joakim Norström 7
Behrad Olfat 15

– – –

En högintensiv dag där vi hoppas killarna lärt sig mycket för framtiden. När man möter bättre motstånd av den här klassen så ställs det högre krav än någonsin tidigare på hela laget. Det finns inte utrymme för så mycket individuella prestationer. Hela laget måste göra rätt rörelser, få sving på bollen och trampa hem direkt när man är av med bollen. ALLT GÅR FORTARE I USM.

Dag 2

Blackeberg – Ullvi Basket 82 – 42
(28-13, 20-13, 16-12, 18-4)

Inför matchen pratade vi om två saker. Det första var att försöka ta med sig så mycket erfarenheter som möjligt från dag 1 in på planen. Att försöka undvika att bli överraskad av de snabba spelvändningar när vi gör mål eller blir av med bollen. För här går det undan! Samt att vara med i kriget om returerna direkt från start. Det andra var en del taktiska drag kring Blackebergs pic ’n roll-spel med deras långe nr 4 Mattias Liljeqvist

När matchen gick igång visade det sig dock att vi fick helt andra problem – att matcha upp Blackes snabba guards. PANG! – ett handbyte med kraftfull tempoväxling och vi är slagna i mitten av banan. Vi hamnar i följa-john-läge och det funkar så klart inte. Vid vår korg blir det sedan en layup av guarden eller om vi kliver in och hjälper en passning till en annan motspelare som gör layup. Fysiken behöver förbättras.

Utblockeringen bättre idag men vi behöver skaffa oss en tuffare attityd runt egen korg och fullfölja utblockeringen med full styrka till dess vi har bollen.

Det blev även en hel del screenspel runt Blackebergs nr 4 som vi anat innan och Joakim Norström utsågs till matchens lirare för sitt försvarsarbete på honom. Bra jobbat Joakim!

Poäng
Abbas Ibrahim 8
Andreas Eklund 4
Kevin Tumba 2
Uran Qerkini 8
Behrad Olfat 20

– – –

Slutsummering
Vi vill inte lära ut fult spel men att dagens basket är ett tufft spel måste vi börja lära oss. Ställa sig ivägen på hjälpsidan med kraft och inlevelse samt blockera ut på liknande sätt.

Fysiken är viktig i basket men kanske allra viktigast på guardposition. Behrad visar att han klarar att hålla i anfallsspelet på den här nivån. Det är tack vare god fysik (och teknik).

Vi slutar rätt ofta spela försvar när det andra laget får ett ”enkelt” skott. Skottet missas och dom tar returen för vi har inte blockerat ut. På andra försöket blir det sen poäng. Mot en lätt motståndare har det här ingen betydelse. Mot en jämnstark motståndare helt matchagörande. Vem fick tag i flest ”lösa” bollar?

Vi har med fem spelare födda 93 i truppen varav tre st bara spelat basket ett drygt år. Otroligt bra jobbat killar! Lawrence och Andreas som tränat basket längst av 93:orna hade lättare att hänga med den här helgen och det känns som dom vuxit några storlekar nu. Det blir spännande med nästa 93-match.

Bra jobbat killar!

Se hur det gick i övriga USM-grupper här