Den generella motiveringen för årets Rookie lyder:

”Den svenska nykomling som visat prov på stor spelskicklighet samt besitter goda utvecklingsmöjligheter”.

Den specifika motiveringen för Mikael Axelsson är:

”Han kom mer eller mindre från ingenstans, men visade också med sin attityd och sitt spel varför han kunde göra det. Som 19-åring fick han oftast matcha upp mot landslagscentrar eller etablerade importer. Han vågade ta för sig, vågade ta kampen med mer erfarna och inte sällan större och starkare spelare. Nu är han på väg. årets rookie i Basketligan herr 2013/14 är Mikael Axelsson, ecoÖrebro. Grattis Mikael!”

Första steget i processen att utse förtjänta pristagare är att coacherna i Basketligan får nominera spelare och klubbar i varje kategori. Coacherna får inte nominera någon från sin egen klubb. Sedan har en jury, bestående av SBBF:s ordförande Hans von Uthmann, landslagschefen Jonte Karlsson och SBBF:s kommunikationsansvarige Henrik Schöldström gått igenom nomineringarna och vid behov haft motsvarande utslagsröst.

Artikel på basket.se