Idag saknade vi nog den rätta skärpan och glöden helt enkelt. Det blir för mycket tänka, tänka och för lite kämpa, kämpa långa stunder. Man ser även för mycket av våra ryggar när vi spelar.

Vi har börjat träna på det här som heter hjälpförsvar. Det vi vill göra är att hoppa ifrån spelarna som är på motsatt sida som bollen. För motståndaren ska det bli lite som att spela 3 mot 5 om man gör det på rätt sätt.

Men vi kan inte lära oss spela med hjälpförsvar på mittlinjen killar! 

Idag var det otroligt trögjobbat att få hem Ullvi-laget till egen korg. Det är tråkigt som coach att det inte räcket att bara säga ”hem till korgen” och påminna några gånger. Idag gjorde istället alla som lagkompisen (som glömde springa hem). En följer en annan och plötsligt står alla vid mittlinjen. Linköping sa ”tack å hej” och började springa i layups på oss.

När vi börjar få igång det här med att springa hem bättre så blir det ändå med för stor tveksamhet. Vi lunkar hem så småningom. Då blir det paniklösningar när bollen kommer mot oss. Oj vem skulle hålla bollen?

Här gladdes coacherna mycket av Alex Erikssons inhopp en bit in i matchen. Alex visar med kroppspråk och med rösten att ”jag har bollen!”. Och plötsligt vaknade lagkompisarna också till.

Ryggarna i anfall
Som guard vill man inte se 4 ryggar när man sätter fart på andra korgen. Det finns ingen att passa. Om man vill göra mål måste man se till att göra sig fri. Det blir noll målchanser om man bara visar sin rygg.

Det gäller att dra iväg i full fart efter kanterna och även kika snett bakåt så man är redo när guarden kommer med bollen. Om man joggar över till andra sidan så blir tajmingen fel och guarden ser bara ryggarna på de som springer upp i anfall.

Ryggarna i försvaret
I försvaret så vill vi inte visa våra ryggar för motståndarens guard. Det betyder ”jag är inte beredd – du kan passa fram bollen om du vill”.

Att rygga i det stora hela
Att rygga kan även betyda att dra sig undan. Vi behöver komma ihop som ett lag och ta trygghet av varandra och få 5 spelare som kör järnet på plan. Det här vi vill lära oss om försvaret funkar inte om man kör lite grann bara.

Några ljuspunkter idag
William öser på med sitt fina guardspel och Johan hakar på.
Eric hade några superstressade attacker på korgen i början på matchen. Vi pratade om att ha mer tålamod och använda den teknik vi tränat på och i andra halvlek blev det poäng, och fouls på motståndarna istället. Bra Eric!
Jehat mycket bra skottval! Han visar sig fint för sina kamrater som attackerar och laddar ”bössan” innan bollen kommer. Sen är det bara att skjuta. Idag började bollarna trilla i korgen också.
Alex har vi nämnt men det gör vi igen. Väldigt viktig grej att vi börjar köra vårt ”game face” så där tillsammans allihop.

Bra jobbat hela gänget!

Kommande program

Nästa vecka träningar som vanligt.
Veckan därefter går våra vanliga tider bort så då vi har det här programmet:
Måndag 19 dec träningsmatch mot F-99/00
Onsdag 21 dec träningsmatch mot F-96

Klubben kommer att ha följande verksamhet på jullovet: 
Den 27 dec blir det en resa till en Ligamatch (Södertälje – Borås).
Vi kommer att ta in intresseanmälan och även för det här med skjutsar.
Klubben bjuder chaufförer på matchbiljett och de som reser med ger bensinpeng.
Den 28 och 29 dec blir det öppen hall för basketspel för hela klubben.
Håll koll på hemsidan inom kort.

Veckan efter nyår tränar vi som vanligt för sen startar serien på nytt den 7 januari (returmatch i Linköping)

Kämpa på killar!