Ullvi Basket – Södertälje Wolves 32 – 26 (19 – 13)

Haga Haninge – Ullvi Basket 53 – 25 (24 – 13)

Borås – Ullvi Basket 28 – 30 (12 – 18)

– – –

Kvartsfinal A-slutspel, söndag

Täby Basket – Ullvi Basket 55 – 6

Ullvi Basket – Södertälje Wolves 32 – 26 (19 – 13)

Härlig inställning från killarna och vi vinner matchen i försvaret. Vi byggde vidare på den positiva känslan från i söndags och kämpade ner Södertälje.

Positiv kampenergi flödade ur alla spelare idag. Mycket skoj att se. Med sån här energi kan allt hända i en basketmatch och det är dit vi vill nå. Om vi kämpar ger vi oss själva alltid chansen …

Sebastian levererade på båda sidorna av planen. Skotten satt inte riktigt för resten av laget men Sebbe hade fint sänk. Dessutom mycket returer. Behnam bra försvar man mot man men glömmer sin kille på svag sida lite för ofta vilket ger coachen gråa hår. William finfina utblockeringar och avgör nästan matchen med en supertuff utblockering för sista lösa bollen i matchen. Bartosz flera sköna stopp på Södertäljes snabba uppspel och utan foul. Bra Bartek!

Jag gillade även Johannes och Steavans byten när ni kommer in och kämpar fullt från första sekunden. Johannes kommer in och klipper ner en tuff retur i första spelet och Stevan tungt försvar på low post.

Vi vinner matchen på kampmomentet men kan spela bättre anfall. Vi utnyttjar inte den missmatch som finns på planen på något bra sätt.

Vi började matchen med bra anfall mot man-man och flera snabba uppspel. Södertälje bytte till zon vilket gav oss en del huvudbry. Vi ska snacka ihop oss inför kommande matcher så vi är mer överens om vad vi letar efter. Kort sammanfattat så har vi för mycket studs på plats mot zon. Om vi studsar mot en zon så är det för att smita in i ett hål. Annars skott eller passa vidare.

Behnams passningsfint på toppen var grym! Mer sånt spel. Finta pass åt ett hål, attackera hålet, passa ut om inget eget läge finns.

På slutet ville vi även spela ut klockan så då är 10-sek anfall för snabbt. Domarna tar 24 sekunder i cupen vilket gör att 24 sek blir 30-35 sekunder. Här finns tid att spela bort i slutet av en match man leder.

Grattis till segern killar!

Kom ihåg att ladda med ny positiv energi till imorgon (sova, äta, tagga)

Poäng

Sebastian 12, Behnam 6, Leonit 3, Mikael 3, William 6, Bartosz 2

– – –

Haga Haninge – Ullvi Basket 53 – 25 (24 – 13)

Vi matchar upp Haga mycket bättre än förra året men åker dit på för mycket turnovers mot pressen. Vi hinner inte ut riktigt på skotten heller (Haga 9 treor!) så det ramlar in för många distansskott. Vi har bra energi men vi blir för stillastående när vi ska passa bollen mot pressen. Vi tror vi har en passning men den bryts för vi står stilla på golvet och väntar. Det gäller att matcha den energi som försvararen har och han rusar i full fart.

Nya tag nu mot Borås. Vid vinst blir det A-slutspel mot Täby, annars B-slutspel.

Poäng

Behnam 7, Nikko 2, Leonit 1, Mikael 5, Sebbe 3, William 7

– – –

Borås – Ullvi Basket 28 – 30 (12 – 18)

Vi lyckas inte rycka ifrån Borås trots att vi har två jättestora mismatch i den här matchen. Ingen i Borås är i närheten av 2 meter. Men vi spelar inte smart basket utan på slump. Energin inne i tresekundersområdet är för låg. Det här var rena julafton för Mikael och Sebbe men vi glömde öppna paketen.

När coachen pratar om ett anfallsspel i timeout så går guards ut och väljer ett annat spel direkt efter. Trötta hjärnor och förmodligen för mycket matsmältning (kort om tid för lunch).

Det som saknas är rätt energi för att få bollen in till våra långa i 3 sekunders och förståelse från lagkamrater vad vi letar efter. Nu blev det väldigt mycket hafsslafsbasket istället. Vårt anfallsspel i denna match skulle ha kunnat vara att ställa Mikael och Sebastian på low post och göra inlägg från halva plan. Fotbollsbasket.

Ett bra spel av rätt karaktär hade vi i matchen. Vi swingar runt bollen mot deras zon och på andra sidan hittar Leo in med bollen till MIkael på lowpost. Mikael jobbar med hög energi och tar en studs och layup mitt i 3-sekunders helt ohotad.

Täby imorgon blir supertufft. Visualisera (föreställa sig) hur det kommer att se ut och träna på så sätt på rörelser även i tankarna i hjärnan. Det finns forskning som visar att elitidrottare som visualiserar det som ska hända lyckas bättre. T ex Stefan Holm som tänker på hur han ska hoppa höjd med rätt teknik. Det är en del i träningen lika mycket som att han faktiskt hopptränar.

Så tänk positiva tankar ikväll på hur ni rör er för att passa bollen mot press så går det bra imorgon.

Ladda upp och kör hårt imorgon killar.

Poäng

Johannes 2, Leonit 2, Mikael 4, Sebastian 14, William 8

– – –

Täby – Ullvi Basket 55 – 6 (29 – 4)

Två spelmål och två poäng på straffar. That’s it and that’s that.

Täbys fysik tar kål på oss på alla sätt och vis. Och när motståndet blir så här tufft blir det desto viktigare med de där små detaljerna. Idag finns skillnaden på att bli helt krossad till att göra en hygglig match just i detaljer. Och vi väljer tyvärr att slarva med detaljerna.

Med endast en timeout per halvlek och ett lag som hellre försöker egna saker än lyssnar och provar det coachen föreslår så blir kraschlandningen total. Tyvärr.

Det finns tyvärr ingen easy way out. Det är kamp om varje centimeter framåt och bakåt på planen. Om vi sagt att vi ska starta med William som inkastare så ska vi inte prova en gång med alla andra, ta timeout, och sen ha William där. Om vi sagt att guards startar på 21-punkterna så är det så vi ska göra, inget annat. Om vi utgår från det vi pratat om så kan vi börja lösa problem …

Leonit får en eloge för bra energi i kamp om bollar och bra spel mot pressen trots att det är nytt för honom att vara guard. även bra spelförståelse och passningar mot zonförsvaret.

Poäng. Wille, Behnam, Sebbe 2 var

– – –

Täby hade ledning +10 poäng i finalen men Haga kom igen och vann med 3 pinnar till slut.

– – –

FUNDERA På DET HÄR OM TURNERINGEN

Hur många blockade skott fick vi mot oss ? Svar: inte många

Hur många snygga spinmoves gjorde motståndarna på ossSvar: inte många

Hur många snygga crossovers? Svar: inte många

Hur många av våra passningar bryts? Svar: för många

Hur många passningar bryter vi? Svar: inte många

Hur många ”NBA-grejer” gjorde motståndarna för att vinna? Svar: inga

Hur ofta kämpar vi som de här lagen på egen träning? Svar: …

Som jag sa efter matchen så är det inget hokus pokus de här lagen håller på med. Kraft och styrka och bra grundteknik. Det räcker.
Som jag nämnde för ett tag sedan så finns det tre typer av basket. Streetbasket, FIBAs internationella regler och NBA.
Om ni försöker spela med streetbasket-mentalitet när det är lagbasket med FIBA-regler så kommer det alltid att kraschlanda. Det handlar om att få ett bra lagspel där vi spelar oss fram till så bra skott som möjligt.
Nu har vi mött ettan och tvåan i den här turneringen. Högsbo förlorade semifinalen mot Täby med 1 poäng och Högsbo möter vi i Göteborg. Vi behöver energi, energi, energi på varenda minut i hallen fram till dess. Försök spara bilden av det vi sett här och ta efter allt som verkar bra.
Vi ska peta in två matcher innan resan. En mot Hallsta hemma och en mot Aros borta. Inga datum är klara.