Lektion 1. Eskilstuna spelar helplanspress och stressar oss att göra enkla misstag. Men det är vi själva som stressar oss till att göra om samma misstag om och om igen.

Lektion 2. Hur spelar vi tufft försvar utan att dra på oss onödiga foul?

Periodsiffror
15-15, 11-25, 13-18, 6-13

Alla var svettiga och har kämpat bra idag så det är jag nöjd med. Man-man-försvaret utvecklas framåt hela tiden. Det taktiska blir det dock inte godkänt på idag.

För att få pressbreaket att funka så är det ett par viktiga, men enkla, detaljer vi ska utföra. Och det börjar med inkastet. Vem ska stå där och vad ska han göra när han passat in bollen? Om man inte vet vad man ska göra så måste man fråga. Antingen en kompis på planen eller coachen.

Sebastian tar mycket eget ansvar på planen idag och ska ha mycket beröm för den här matchen. Men om en person tar ansvar mot en press så får inte det betyda att övriga spelare slutar ta ansvar! Det var ett flertal situationer där det kändes som att Sebastian lämnades åt sitt eget öde för ingen gör sig fri för nästa passning.

Vi behöver 5 spelare som vill ta ansvar för bollen för att överlista 5 spelare som vill ta bollen.

Pressen

1. Grundregeln för passning är = passa bara bollen till en kompis om han är på väg till en fri yta. Om min lagkamrat gjort ett ryck men nu står still så kan vi inte passa bollen – det är dom bollarna försvaret kommer att stjäla. Detta gäller speciellt mot en press.

2. Om ni inte hittar någon passning så är det bättre att domaren får blÅsa 5 sek, 8 sek eller 24 sek. Då blir det ett inkast och vi har fortfarande koll på vad som händer. När vi bara kastar iväg bollen så slutar detta ofta med bruten passning och två poäng i vår korg för vi bjöd på ett snabbt uppspel.

3. De gånger vi slår pressen men inte har någon layup vill vi bara hålla i bollen säkert och sen få den till en guard. Använd rotering för att hålla emot din försvarare och spara studsen! Sen kan vi försöka göra ett bra avslut i anfall. Det blir ett sätt att belöna oss själva på för att vi gjorde rätt. Det blir jättejobbigt att först slå pressen och känna ”nu grejade vi det!” och så direkt i sekunden efter kasta bort bollen i alla fall.

4. Rotering. Ett bra sätt att hålla nere stressnivån på är att jobba med tuffa och tydliga roteringar i 1-1-situationer. Då kan man spara på studsen till den behövs bäst och samtidigt känna att man har koll på läget. Och man skyddar även bollen och döljer passningar bättre.

Fouls

Domare med div 1-erfarenhet som dömde idag. Det blev en viktig påminnelse om vad seniordomare blåser på. Det som vi stöter på i slutspel och på cuper. Flera spelare på 4 fouls innan paus. Hur spelar man så tufft försvar som möjligt men utan att dra på sig onödiga fouls?

I basketmatcher får man alltid någon oväntad foul där domaren gjorde en annan tolkning. Man råkar även ofta göra en foul man inte hade tänkt göra. Om man ser på det så här så är det alltså bara 2 foul man kan dra på sig ”med flit”.

Foul 1 – stoppade en layup – fick foul – inget att snacka om
Foul 2 – stoppade en layup – fick foul – inget att snacka om
Foul 3 – kom fel in i en krånglig situation – my bad!
Foul 4 – täckte ett skott men rörde inte spelaren – domarens bad!
Foul 5 – game over

Slutsats: man måste alltid försöka hålla nere sina fouls utan att för den skulle spela mesigt försvar. Det som kommer att löna sig i längden är att jobba med bra kroppspråk och tydliga rörelser samt hålla bort händerna från bollen. Visa domaren att ”nu slajdar jag – inga armar ivägen” eller visa domaren ”nu täcker jag – inga armar i cylindern”.

Viktigt för oss är att vi gör så oavsett vem som dömer … så det blir en rutin att göra på rätt sätt. Annars blir vi överraskade nästa gång det är seniordomare igen.

– – –

Zonanfallet
Vid några tillfällen fick vi igång 3-4 passningar och kunde skjuta i ett par skott men i det stora hela såg vi ut som vi aldrig hört talas om något zonanfall förut. Ej godkänt.

OBS! På onsdagsträningen kommer inte jag att repetera zonanfallet – utan någon av er spelare får ta över ledarrollen. Jag kommer att utse någon som får bli tränare för en stund och visa zonspelet för resten av laget.

Om någon känner sig osäker så visar jag gärna spelet på min tavla före/under/efter matchen måndag kväll.

– – –

Matchens bottennapp
Att starta matchen på raka ben, dra 4 snabba foul, och sen bli sur på coachen när han ställer en fråga?

– – –

Matchens grejer
Esklistuna satte upp horns-spelet med två som screenar bollen på toppen ett par gånger, och vi var med och hedgade på screenerna mycket bra. Mikael en gång och Anton mycket bra en gång. Det kan ha varit fler för jag ser inte alla situationer om jag pratar med bänken etc. Det som gör mig glad är att ni läste och löste situationerna på egen hand precis när de dök upp.

Poäng
Behnam 12
Steavan 4
Niko 5
Mikael 2
Sebastian 8
William 14 

Måndag
Matchen startar 18.20
Ombytta 17.30