Spännande match där lagen bytte ledning med varandra. Vi leder med 2 poäng med 2 minuter kvar av matchen när Linköping skjuter i en ”toktrea” med en sekund kvar på skottklockan. Då fick motståndaren den extra energi de behövde för att ta hem segern i slutet. Förlusten kom dock av för slarvigt anfallsspel sett till hela matchen.

Periodsiffror
10-15, 17-7, 10-10, 9-9

En lärdom idag handlar om att förebereda sig för match på rätt sätt. Idag fick coachen avbryta matchsamlingen i omklädningsrummet för ett antal spelare valde att inte lyssna och istället sitta och fnissa. På tok för dålig start på en match mot äldre motståndare!

Vi gick upp till ledning med 5 poäng efter första perioden. I period två går vi minus 10 poäng så i halvtid leder hemmalaget med 5 poäng. Period 3 och 4 blev sen helt jämna så den slarviga andra perioden kostade oss segern.

Vi spelade för mycket ”pojkbasket” i en match där vi behövde hitta fram till ett mer vuxet spel. äldra, snabbare spelare kan bryta passningar på större ytor och de kan hoppa högre runt korgarna. Om ni tänker på att den som ska få nästa boll alltid ska vara i rörelse bort från försvar så blir det rätt. William visade i några sekvenser i slutet av matchen prov på mycket fin forwardteknik. Kraftiga bestämda rörelser för att hämta boll och passningarna sitter sen perfekt.

Som starter i matcherna håller det inte att tappa bort bollen och sen jogga hem sist i försvar.
Det är kul att få starta en match men det är inte gratis. Man får betala med sin svett.

Matchtempo och skottval. Vi pratar i timeouts om att ta det lungt och sätta upp spelet när det inte fanns någon möjlighet till snabba uppspel, men på planen springer vi i full fart hela tiden och passar bort bollar och skjuter konstiga skott en stor del av matchen. Vi kan inte spela match med 5 forwards!

Dåligt skottval => miss => andra lagets retur => snabbt uppspel mot vår korg
Bra skottval
=> vi gör fler mål => motståndarna måste göra fler inkast => vi hinner hem i försvar

Vi behövde halva matchen på oss för att hitta rätt försvarsnivå runt korgarna. De utblockeringar och försvarsreturer som Niko visade i 4e perioden var grymma att se men vi behöver det spelet runt korgarna från alla spelare direkt matchen börjar.

Bartosz och Dejan bra försvar omväxlande på Pontus Vaara i Linköping och han gör ändå 25 poäng i matchen. Så kan det vara i basket. Det man vill undvika är att en så där duktig spelare får gör 40-50 poäng så inte mycket att snacka om. Vi kunde ha utblockerat bort ett antal offensiva returer. Dejans anfallsreturer hela den här helgen har varit världsklass. Dejan kommer som skjuten ur en kanon och med perfekt tajming plockar han bollarna som försvaret glömmer att skydda. Imponerande!

När det blir de här tuffaste matcherna i den här äldre serien krävs det mycket av er i 95-gänget för att få speltid. Det som inte kommer att fungera är att ta det hela med en klackspark. Sitta och fnissa och låta bli och lyssna när coachen har matchsamling, inte kämpa hem i försvar, inte lyssna på coachen i timeouts, inte träffa med screens på plan.

Vill du spela? Visa det för tränaren då.

För att komma till nästa nivå måste vi sluta spela basket i bekvämlighetszonen. Niko lämnade bekvämlighetszonen i 4e perioden och klev över till kampzonen och där är rätt nivå. Får vi till det spelet från start så blir vi att räkna med i kampen om final 4-platserna.

Stats

Assist
Bartosz 2
Behnam 3
Dejan 1
Johannes 3
Niko 2
William 2

Defensiv retur
Anton 2
Bartosz 2
Behnam 3
Dejan 4
Hampus 2
Niko 6
Sebastian 4
William 5

Offensiv retur
Anton 1
Dejan 1
Hampus 2
Niko 3
Sebastian 5
William 2

Steals
Bartosz 5
Behnam 1
Dejan 1
Sebastian 1

Turnovers
Laget: sjuttifjorton!

Poäng
Behnam 2
Dejan 9
Sebastian 8
William 10
Bartosz 12