Eskilstuna spelade en zon som blev avgörande.
(11-13, 9-19, 9-12, 13-8)

Vi har aldrig tränat på anfall mot zon men det ska vi ändra på. Eftersom flera lag i serien väljer att spela försvar som tidigare ansetts dålig ungdomsutbildning, så måste vi nu tänka om och lära oss att spela mot zon då våra motståndare inte vill ställa upp med man – man försvar mot våra snabba spelare.

Eskilstuna spelade 1-3-1 zon och jag är glad över att killarna tog till sig på papper hur de skall spela mot den och efter hand så löste vi upp zonen. De spelade också en halvplans zonpress som vi borde löst bättre för det vet vi hur den skall slås, men det räcker med att en spelare glömmer var den skall vara så blir det genast mycket svårt.

Efter att legat under med 29-44 så kom vi upp till 35-44. Då gick Eskilstuna över till 3-2 zon och vi fick ändra lite i anfall med en del misstag som följd och Eskilstuna kunde få ett 10p överläge som höll in i mål. Trenden var annars att det var vi som var på gång.

Då vi inte har tränat på zon så kändes det lite ängsligt på plan och jag tycker det är ännu svårare för mig som coach att spela spelare som inte har varit med så länge och som spelar med yngre lag. Att komma in mot dessa lag som spelar olika typer av zoner blir för svårt då det kräver tajming och träning mot zonspelande lag och inte bygger på individuella insatser som i man-man spel. Härligt att se dessa killars inställning ändå, då de hejar och förstår att det handlar om träning och det skall vi ha för att lösa upp en zon. (Jag räknade med att Eskilstuna skulle spela som alltid…. man-man).

Vi missade också en del enkla lägen men det vill jag förklara med att tajmingen inte blir den samma mot zon och då känns det lite annorlunda när till fällen ges samt att man kommer in från nya positioner mot korgen.

Jag är mycket nöjd med killarnas match då de ändå tog till sig vad de skall göra på planen.

Poäng:
Niklas 10
Stefano 4
Andreas 12
Jonatan 2
Kevin 6
Sead 8