Semifinal
Ullvi Basket 58 – Karlstad 62

Match om 3:e pris
Ullvi Basket 58 – Arvika 61

Två matcher där vi stannar på 58 poäng men motståndaren når strax över 60. De här jämna matcherna är tjusningen med basket. Om alla matcher vanns med 35 poäng hade troligen inte basket varit en av världens största sporter. Dramatiken i en jämn match kan kännas som en smäll i solar plexus blandat med euforiska lycka omväxlande för varje spelfas utdraget över en tidsrymd som känns som en evighet.

Det är i de superjämna matcherna det vi vill lära ut på träningarna blir så viktigt att ha med sig. Det vinnande laget har ofta tagit flest returer, gjort minst turnovers (felpass och tekniska fel), skjutit i bollen med högre skottprocent (bättre skottval), osv. Alla de små detaljerna får eget liv och betyder plötsligt så otroligt mycket.

Med andra ord väldigt lärorikt och utvecklande att få vara med om dessa matcher!

Det blev ingen vinst i det här slutspelet men vi fick se många i laget spela på en ny nivå idag. Matchsituationerna krävde helt enkelt att man gjorde detta. Jag tänker i första hand på Anton och Roberts spel på centerplats. Ingen Uran eller Joakim med idag som kunde göra jobbet. På två matcher gick vi från osäkert spel till att mota bort och stoppa allt i försvar, tuffa screens och till starka drives på korgen. Mer matcher av den här typen och poängen börjar ramla in också för lägena fanns där. Bra Robert och Anton!

Adi plockade fram ett grymt försvarspel runt vår korg men mycket fina utblockeringar, perfekt försvar runt lowpost. Filip och Tarek kommer in och gör jobbet i försvar idag och i semifinalen var det faktiskt Tarek som väckte försvaret med sitt intensiva försvar.

Pontus är klart snabbast i laget att vända spelet. Inte snabbast i fötterna. Snabbast i tanken. När en lagkompis ägnar tiden åt att blicka efter domaren och sucka över deras beslut så har Pontus på samma tid sett till att sno tillbaka bollen direkt på inkast. Liknande situationer hände många gånger idag. Det här är spelkvaliteter av mycket hög klass. Bara att se och lära killar!

Behrad börjar hitta rytmen mer och mer i lagspelet och vår poängfördelning ser helt annorlunda ut i match två och det är så vi behöver spela. Spela med tålamod och leta bästa läget vilket i sin tur ger högst skottprocent.

Bra lirat idag killar!

Semifinal
Ullvi Basket 58 – Karlstad 62

19-19, 11-17, 11-18, 17-12)

En helt jämn förstaperiod med hyggligt bra försvar och anfall. Vi startar sen andra perioden med några bra spel av Behrad och får en 4 poängsledning. Efter 5 min övergår momentum till Karlstad då de gör 14-4 på oss och går till halvtidsvila med underläge 30 – 36. I tredje tappar vi 7 poäng till. Underläge med 15 p i början av 4:e perioden när Tarek byter in och väcker lagets kämpaglöd. Hela laget lyfter sig i försvaret och vi börjar knapra in poäng efter poäng. Tiden rinner tyvärr ut för oss och vi ligger under med 4 poäng när slutsignalen ljuder.

Den största orsaken till förlusten var för många missade utblockeringssituationer runt vår korg. Skillnaden mellan att få bort anfallaren och få tag i bollen mot att tappa returen och släppa in 2 poäng (eller 3 poäng om man foular skottet) är 4 till 6 poäng. Istället för att vi får chans att göra mål släpper vi in mål. Varje utblockeringssituation är alltså värd 4-6 poäng. Något att tänka på…

Poäng
Mikael Nivala 2
Pontus Kandelin 2
Abbas Ibrahim 8
Fidel Tosun 2
Adi Osmanagic 5
Anton Niiranen 2
Behrad Olfat 35
Robert Gunnarsson 2

– – –

Match om 3:e pris
Ullvi Basket 58 – Arvika 61

(19-20, 16-11, 12-17, 11-13)

Vi tog med oss ”Tarek-rycket” från semifinalen och försökte starta bronsmatchen mot Arvika med samma intensitet som vi hade avslutat med i semifinalen. Arvika hade vilat efter sin första match så frågan var om vi skulle orka? Matchen startar i ett högt tempo och sanna mina ord så är vi med på tå från början. Intensivt, kampvilligt spel, individuella prestationer och bra lagspel. Helt jämnt efter första perioden. Vi jobbar oss fram till en 4 poängsledning till pausen. Den tredje perioden blir Arvikas och inför 4:e ligger vi under med 1 poäng. Sen blir det gastkramande spännande ända in på mållinjen. Det blir tillfälligheterna som avgör. Med 14 sekunder kvar av matchen ligger vi under med en poäng och Arvika har två straffar. De missar båda skotten och vi tar returen… nästan! Den hamnar till slut i Arvikas händer och de lägger i två. Hade vi fått tag i returer så hade en tvåa räckt till för vinst. Nu har vi 8 sekunder kvar men behöver en 3:a för att kvittera. Matchen slutar med ett trepoängsförsök från Behrad i sista sekunden men det går tyvärr inte i korgen. Domaren kunde ha valt en foulavblåsning på skottförsöket – det har Behrad rivmärken som visar men sånt är livet som idrottsman. Förlusten berodde till största delen på för många missade enkla layup och powerlayup-lägen i spelet runt korgen och inte på domaren. Men det hade gett ännu mer drama åt slutet!

Poäng
Pontus Kandelin 8
Abbas Ibrahim 6
Fidel Tosun 9
Adi Osmanagic 12
Anton Niiranen 1
Emir Fejzic 4
Behrad Olfat 18