Efter de tre grundspelsmatcherna var vi ett enda ynka litet skott från att nå A-slutspel… klicka in för bilder

Ullvi Basket 25
Fjellhamar 27

Dagen började med match mot Fjellhamar från Norge. Norrmännen började klart bäst. De hade ett väl utvecklat lagspel med många olika screenspel som de gjorde poäng på. Tack vare pojkarnas härliga attityd på plan så biter vi oss ändå fast i matchen och segar med framåt i poängprotokollet. Vi leder med 13-9 i halvtid.

Fidel Tosuns ”spin move” med två snygga poäng mitt i 3-sekundersområdet tänder sedan laget ytterligare. Nu är det bara ett lag på plan och vi leder med 20-12. Norrmännen tar timeout och kommer ut med en helplanspress efter poäng. Tyvärr gör vi det där man måste försöka undvika mot en press – vi stressas och börjar göra enkla misstag. Momentum i matchen vänder och vi tappar ledningen. Sista minuterna är gastkramande spännande med skiftande ledning på någon poäng hit och dit. När det sista anfallet ska spelas är ställningen 25-25 och båda lagen har lagfoul. Norrmännen satsar på att attackera korgen och vi lyckas hålla bort dom utan att foula. Tiden rinner ut… nu blir det sudden death!

Norrmännen får börja med inkast vid sidan. Jag trodde man startade sudden death med ett uppkast men det är riktningspilen som gäller. Jobbigt läge men vem är där och knycker inkastet om inte Uran Qerkini! Behrad springer och får bollen i fart på högerkanten. Han hittar en väg till korgen men blir stoppad i sista stund och får inte till något riktigt bra skott. Ring och ut. Norrmännen tar returen och vänder mot vår korg. Nu blir det knepigt… Man kan inte foula för det blir straffkast – vi har ju lagfoul. Ett straffkast i korgen räcker för att förlora matchen. Man kan inte heller låta bli att spela försvar för då blir det poäng på layup. I det här läget blev vi passiva och norrmännen kunde forcera fram ända till vår korg för en enkel 2-poängare. Game over!

Poäng
Behrad Olfat 17
Uran Qerkini 2
Joakim Norström 6

– – –

Ullvi Basket 37
KFUM Järfälla 15

Vi hade lite knivigt spelschema då det var svårt att avgöra om vi skulle vara kvar i hallen 1,5 timme och invänta match 2 eller skynda till förläggningen för lätt lunch och sen skynda tillbaka till hallen igen. Vi valde det senare och det var nog tur det. Här var det 11 energifyllda Ullvi-spelare som ville ha revansch. Mycket bra genomförd match där hela laget strålar av spelglädje och kämpatakter.

Poäng
Behrad Olfat 18
Uran Qerkini 9
Fidel Tosun 4
Anton Niiranen 2
Pontus Kandelin 2
Joakim Norström 2

Ullvi Basket 14
Harlev Basket 42

Vi hade en chans att gå till A-slutspel genom vinst över danska Harlev, men det visade sig vara en för svår nöt att knäcka. Harlev hade en trupp spelare med ungefär samma (bra) fysik, ungefär samma (bra) teknik och med väl utvecklad spelförståelse. Det rår vi inte på i dagsläget. Det tråkiga för dagen var dock att vi inte klarade av att ta chansen. Oavsett motstånd så måste man alltid ge järnet på plan men vi startade inte den här matchen som ett lag på jakt efter en seger.

Danskarna spelade ett zaggande försvar på gränsen till zonspel vilket gjorde att vi mötte något nytt och okänt som vi inte klarade av alls. Eftersom vi samtidigt inte är på tå i försvar så får vi inte tag i bollen dvs inga snabba uppspel. När matchen på detta sätt glider oss ur händerna så faller vi ihop som jag vet inte vad. Matchen utvecklar sig till en sån där match där man bara drar ett streck över det hela och går vidare.

Filip Stenfors får dock stort beröm för sin insats i matchen. Han har visat tidigare i turneringen att det handlar om vad man vill göra, inte om hur stor man är. Han drog en charging foul (anfallsfoul) på en motståndare i en av de tidigare matcherna då han ställer sig ivägen och sätter stopp på en attack mot korgen. Pang, tjong, vår boll! I matchen mot danskarna fanns inga spelare i i Filips längd så han fick hoppa in och kämpa mot spelare som är flera storlekar större. Och vad händer? Han slajdar med bra teknik och får stopp på sin spelare, blockerar ut när skott kommer. Härligt Filip!

Summering grundspel
Vi missade A-slutspel med ett skott – slutsekunderna mot norrmännen. Det danska motståndet var helt enkelt för bra så där är det bara att tacka för bra basketlektion. Det var inte den matchen vi skulle vinna visade det sig i efterhand. B-slutspel imorgon och vi spelar först på kvällen kl 18.45. Matchen innan blir WO då det fanns en vakant plats i en av de andra grupperna. Vi möter vinnaren mellan två norska lag; Bergkameratene – SSK Skjetten. Vi vill dock inte se några fler ”norgehistorier” imorgon. Sudden death i basket ger för mycket gråa hår…

B-slutspel – lördag
En hel dags väntan på match. Vi har varit sysselsatta med att heja på P-93 och tittat på några bra U-20-matcher. På eftermiddagen fylldes programmet bl a med besök på Universeum. Mina funderingar kl 18.30 en kvart innan match var hur pigga vi egentligen var i skallen…

1/8-dels final
Ullvi Basket 45
Skjetten 15

Mycket norska lag i den här turneringen. Tragisk bara att de tycks spela så mycket zonförsvar med ungdomar i Norge. Verkligen trist att se 13-åriga pojkar springa hem och ställa sig stillastående i en 1-2-2 formering.

Vi hade lite problem med anfallet men försvaret gjorde att vi hängde med. Vi rycker till oss ledningen inför pausen med 15-10. Tre minuters paus och andra halvlek och vi gör 30 – 5 på dom! De tog helt slut efter pausen. Mina frågetecken på hur pigga vi var blev uträtade till utropstecken.

Poäng
Uran Qerkini 18
Behrad Olfat 25
Pontus Kandelin 2

Kvartsfinal
Ullvi Basket 38
HOP 24

Mer norrmän. Jämnare match som sig bör när vi gått vidare en nivå men vi nöter ner dom med bra försvar och kämpatakter över hela linjen. Sakta glider vi ifrån i poängprotokollet och i mitten av andra halvlek är segern säkrad. Vi leder för mycket och motståndet har inget nytt att plocka fram. Nu blir det semifinal både för P-92 och P-93 på söndagen!

Poäng
Behrad Olfat 24
Uran Qerkini 11
Pontus Kandelin 2
Fidel Tosun 1

B-slutspel – söndag

Semifinal
Ullvi Basket 33
Gimle 35

Då var det dags för match… och varför inte spela mot norrmän!

Gimle har två långa spelare med längdfavör runt korgarna. Vi blir alldeles för passiva i försvaret i 3-sekundersområde och får problem direkt. Gimle tar ledningen och behåller den rätt enkelt. Vi har problem med både teknik i försvaret men även rätta viljan. Om man inte ger 100% när man ska försöka stoppa en spelare som är större då är man chanslös. Om man ger 100% men använder armarna att lÅsa spelaren med så får man foul. Kämpa, bumpa och använda rätt försvarsteknik är modellen.

Det problem vi står inför nu i matchen är att de spelar in bollen i 3-sekunders och gör mål. Sen springer de hem och väntar i försvaret. Kan man få stopp på de här enkla målen så är det vår boll i kontringsläge istället. Stor skillnad. Nu får vi ingenting gratis. Jag bedömer att vi slarvade bort 10-15 poäng på de här spelen.

I andra halvlek knaprar vi oss sakta ikapp. Från bänkan peppar vi killarna i försvar och vi får fram de där sista svettdropparna och vad händer nu? Deras centrar i 3-sekunderområdet möter så tufft motstånd att de vill passa ut bollen igen. Tendensen i matchen vänder och vi är på gång. När matchen är slut har vi förlorat med 2 poäng. Gimle vann sen finalen med 10 poäng mot KFUM Lidingö.

Poäng
Behrad Olfat 18
Uran Qerkini 5
Pontus Kandelin 4
Fidel Tosun 6

Summering av t
urneringen

Vi nådde nästan en finalplats men får trots allt vara nöjda med delad 3e-plats. Tre vinster i en så här bra turnering innebär ändå att vi flyttar fram positionerna. Vi har sett massor med basket och lärt oss mycket inför framtiden. Det jag hoppas killarna tar med sig hem är känslan för hur mycket man måste ta i på match för att försöka vinna. Ger man järnet från start så ger man sig själv och laget en ärlig chans att ta en seger. Man kanske inte vinner varje gång men chansen finns där om man bara startar med fullt go från början.

Tack till Jukka Koivula och Iraj Olfat som hjälpt till storstilat med det praktiska under turneringen. Tack till killarna för att ni ser till att sprida Ullvi Baskets namn i god anda i basketvärlden.

Så här såg det ut

Timeout!

Behrad Olfat och Uran Qerkini

Tur på stan

Basketshopen!

 

På Universeum: Ullvi Sharks!

På Universeum: Jocke kittlar en rocka

På Universeum: Gänget samlat framför hajtanken

På Universeum: en blodigel kittlar Fidel

På Universeum: en ful fisk