I mer än ett decennium, med start 2010, har Köping Baskets Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis haft äran att återkommande leda svenska basketlandslag, från 15 år upp till Framtidslandslaget.

I dagarna blev det klart att rutinerade förre Starscoachen ”Jotti” får uppdraget att tillsammans med några kollegor ansvara för svenska U20-landslaget.

Grattis ”Jotti”

– Tack, nu har jag haft samtliga landslag utom herrlandslaget. Och det är kul att få fortsätta följa ungdomarnas utveckling. Se bara på Ludde Håkanssons utveckling och framfart i kvalmatcherna mot Finland och Slovenien. Vilken spelare!

Nu blir du en av fyra tränare för U20

– Det stämmer. Förbundet har beslutat att samtliga landslag skall ha fyra tränare, och jag får sällskap av Adam Engström (Nässjö), Håkan Larsson (Plannja) och Kevin Wiberg (Wetterbygden).

Alla har roller i tränaruppdraget, men bara en tillåts coacha aktivt från linjen.

– Lite ovanligt upplägg, menar ”Jotti” som tror att det kommer att mötas med förundran när landslagen ger sig iväg i ut i Europa. Där är det mer tydlig hierarki om vem som bestämmer.

Tränarkvartetten kommer att ha koll på ungdomsspelare födda 02 och 03 och under några intensiva sommarmånader förbereda dem för nästa års Europamästerskap i Georgien samt Nordiska mästerskapen. 

Var hämtar ni spelarna, ”Jotti”?

– Från vår egen liga, från amerikanska collegeskolor och från europeiska ligor. Vi lär nog testa 25-30 spelare.

Här hemma i Köping är ”Jotti” lärare vid Ullvigymnasiets basketprofil samt elevsamordnare. Köping Basket är samtidigt oerhört glada över ”Jotti” Panagiotis engagemang i klubben där han tränar två av ungdomslagen men är även delaktig i andra lag på fritiden.


Text och bild: Ulf Eneroth