RIG Luleå blev övermäktigt när Köping Basket på söndagskvällen utmanade om guldet i U19-SM. Norrlandslaget vann i Norrköping med klara 92-65 efter att ha ryckt åt sig initiativet redan från start.

Killarna i Köping kan ändå vara riktigt stolta över sina silvermedaljer och sina insatser som tog laget ända till final, menar coachen Adam Engström. Men efter en tuff semifinalvinst mot Högsbo i går saknades i dag energin. ändå hade jag en bra känsla inför matchen – en förhoppning om att vi skulle kunna göra en jämn insats.

å andra sidan var det landets största baskettalanger som var motståndarna. RIG Luleå har ett riksintag av lovande svenska basketspelare och nu ville de givetvis visa ”var skåpet ska stå”…

Det blev också en match där RIG Luleå omgående tog hand om taktpinnen. Framför allt då genom guarden Gustavs Moberg som svarade för elva av Luleås första 13 poäng. Köpings coach Adam Engström tog också en tidig time out – redan vid underläge 1-6.

– Luleå kom ut med energi och aggressivitet, och fick springa in alltför enkla poäng, säger Adam Engström.

Samtidigt ville inte bollarna trilla i för Köpings del. Luleå rann iväg till ledning med stora siffror efter första perioden, 32-14. Under de sista fyra minuterna gjorde Luleå hela 16-2 på Köping.

– Vi fick det väldigt jobbigt, särskilt som vårt försvarsspel läckte, säger coach Engström.

Norrlänningarna vek heller inte ifrån sin offensiv i andra perioden. Luleås ledning utökades, och Köpings U19-killar som tillsammans svarade för hela tio trepoängare i semifinalen mot Högsbo, hade den här gången ingen lycka i det långa skyttet. Enda trean före paus kom efter femton minuter (!) genom Andreas Cerbai. Underläge för Köping med 29 poäng i paus kändes som en lång uppförsbacke.

– Det ska egentligen inte gå att vända ett så stort underläge, säger Adam Engström. Men i vår uppförsbacke blev vi bättre organiserade och vi satte faktiskt en rad skott och straffkast.

Jodå, Köpingskillarna vann tredje perioden med fyra poäng. Inte tillräckligt för att få ”häng” på Luleålaget. Sannolikheten att hämta upp underläge med 26 poäng i slutperioden var inte stor, men Köpingskillarna satsade oavbrutet på trepoängare som inte ville rassla till i Luleåkorgen. Inte förrän Simon Klaasma, som spelade finalens samtliga 40 minuter, i ett sista försök före slutsignalen prickade in sin första trepoängare i matchen! Att jämföra med fem treor för Simon i semifinalen. RIG Luleås segerresultat skrevs därmed till klara 92-65.

Köpings U19-killar var efteråt givetvis lite besvikna över att inte kunna matcha RIG Luleå i finalen.

– Det är ändå en stor framgång för killarna och inte minst för Köping Basket, menar Adam Engström.

Det här går att bygga vidare på, särskilt som det är bara två av Köpingskillarna som blir överåriga när det drar ihop sig till nytt USM nästa säsong. Resten kan få en ny chans nästa säsong.

– Men det är en lång resa att göra, säger Adam Engström.

Det krävdes åtta matcher för att ta sig till final.

Text: Ulf Eneroth

Matchfakta:
U19 SM-semifinal
Köping Basket- RIG Luleå 65-92 (28-57)
(14-32, 14-25, 20-16, 16-19)

Poäng Köping Basket:
Luka Babic 26, Simon Klaasma 18, Muorwell Kur Muorwel 7, Gaith Kayali 4, Mattias Karlsson 5, Andreas Cerbai 3, Johan Gustafsson 2