Det största glädjeämnet idag är att vi börjar få igång fötterna i försvaret. Det är flera sekvenser där vi jobbar i sidled med slide-steg för att stoppa vägen till korgen. Vi minns speciellt en sekvens där Wille stoppar vägen på toppen och Felix följer upp med att köra ner sin spelare till baseline. Se och lär killar!

För övrigt så kämpar vi på vidare med att få till ett rörligt fritt spel i anfall, och idag var det med betoning på ”kämpar”. Extra beröm idag till Wictors hårda cuts på korgen. Synd bara att inte fler tar efter när vi pratar om det som en röd tråd genom hela matchen!

Matchen startade utan någon pondus från hemmalagets sida. Norrköping kunde starta sina anfall i lugn och ro och även spela fram första passningen utan bekymmer. Inte bra. Och inte det vi pratade om innan match.

Så småningom kunde vi få fram rätt försvar med byten och time-outs. Men så ska det inte behöva vara. Mot ett annat lag så skänker vi bort matchen i starten. Och det är fel sätt att använda våra time-outs.

– – –

Men tänk om motståndaren är bra då?

Oj finns det bra motståndare? Det hade coachen inte tänkt på. Då får vi försöka vara jätte-jätte-snälla mot de som är bra så kanske de inte gör så mycket mål på oss…

Att ta det försiktigt på en basketplan är första steget till att göra motståndaren bra. Eftersom domaren ska bedöma rätt teknik hela tiden så ger man motståndaren en enkel resa om man är på för stort avstånd. Anfallaren får även enklare att göra de rätta valen (skjuta, attackera, passa).

Så om man möter någon som är ”bra” så kanske det betyder att de är bra om motståndaren fegar sig och backar ifrån? Hur bra är dom om man sätter sig i knät på dom och spelar sitt värsta superduper försvar?

Basket är sporten där man inte kan stoppa allt. Trots bra försvar så kommer det att bli mål i korgen. Men med bra försvar kan man stoppa mycket av det som motståndaren vill göra.

– – –

Om man är lite nervös innan match då?

Inga problem. Det är bara kroppen som börjar fokusera sig på match. Bästa botemedlet är att bara tänka försvar när man går in på planen första gången. Kämpa järnet och sen när man fixat en retur eller ett inkast åt laget så brukar man vara inne i matchen och resten kommer naturligt. Dessutom brukar de där som ska vara ”bra” bli rätt så ”o-bra” när man är fem som kämpar så tillsammans.

– – –

Trenden i starten i dagens match bröts så småningom och sen har vi jagat, styrt och stoppat de yngre motståndarna bra resten av matchen. Vi måste ta de här tillfällena och träna på rätt försvarsteknik och vi gjorde en del framsteg idag. Johan kämpade till en 8-sekundersavblåsning på egen hand. Varför? Därför att han tog i allt han hade. Det är omöjligt att stoppa en annan människa om man inte ger allt man har.

– Ja men om man kämpar allt man har så blir man ju trött? 

Inga problem! Vi har fyra stycken på bänken som vill in och köra. Så ta lite vatten om du är trött sen kommer du in igen.

– – –

Vi har fortsatt jobbigt att göra mål när vi spelar med fritt spel och doktorn skriver ut samma medicin som tidigare – hårda cuts och tufft spel när man får bollen. Spela så tills vi har ett bra skott någonstans.

Tålamod är viktigt. Men tålamod betyder inte att vi ska spela försiktigt tills det är några sekunder kvar på anfallet.

Det viktigaste!

Det vi behöver sluta med …

är …

sluta alltså …

sluta med på en gång alltså …

snabbt alltså…

drrrrrrr (trumvirvel) …

wait for it …

sluta med att …

passa och stå kvar!

Om vi passar och står kvar så leder det väldigt snabbt till ”4 spelare tittar på när 1 anfallare spelar mot 5 försvarare”.

Det är även viktigt att vi är överens om vad vi vill göra på planen. Vi har Wictor idag som kör hårda cuts på korgen och vi lyfter fram och pratar om detta under hela matchen som något bra att ta efter.

Men tog vi andra efter detta?

– – –

Hur många poäng gjorde jag?

Det är kul att göra poäng. No snack about it. När man får göra poäng så vill man lira fler matcher, och göra fler poäng. Bra så långt.

Ur coachens synvinkel så blir frågan istället ”hur många poäng gjorde Vi?”

Fundera på hemma hur ”Vi” kan göra fler poäng ihop.

– – –

Jag tar en kvällsfika och myser med bilden av Willes och Felix slide-steg och Wictors hårda cuts på korgen.

Bra kämpat killar!

👍