Vi möter Eskilstunas långa Torshälla-gäng och vi är huvudet kortare på flera positioner genom hela matchen. Men det härliga med det här Ullvi-gänget är att killarna kämpar och kör på och så ser vi hur det går då. Idag var Ullvi värda segern efter en mycket fint genomförd match mot större motståndare, men basket kan vara grymt ibland. Dagens match var tyvärr 1 sekund för lång. Eskilstuna satte sista skottet sekunden innan slutsignalen gick.

Första perioden var vår med +6 poäng. Andra perioden var Eskilstunas med +7 poäng. Tredje och fjärde perioden helt oavgjorda 13-13 resp. 12-12. Superjämn match alltså.

De här superjämna matcherna i basket är väldigt speciella. Det handlar mycket om att ju fler jämna matcher man spelat desto bättre kommer det att gå.

Idag var det vi som var det ledande laget och vi hade Eskilstuna på några poäng efter oss hela vägen in i mål. Det vi kan ta med oss som en lärdom idag är att då spelar vi långa anfall när klockan håller på och tickar ned. Vi passar och rör oss och roterar precis som tidigare men vi tar inget skott förrän 24-sek-klockan börjar ta slut. Då får våra motståndare mindre tid på sig för att komma ikapp. Idag blev det lite tvärtom. Med 30 sekunder kvar och full skottklocka så fick vi jättepanik att göra mål. Med den taktiken så bjuder vi bortalaget på sista skottet i matchen.

Tre sätt att vara ett hot på (tripple-threat): alla spelare i Ullvi-laget höll i bollen mycket bra idag och vände sig mot korgen och gjorde bra val – ska jag skjuta, attackera eller passa? Månz hade även några attacker på korgen där han blev stoppad men kunde med bra rotering och balans hitta en kompis att passa ut till. Det är också smart spel. Vi letar ju efter så bra skottläge som möjligt. Jehat ska vi också nämna som spelar med tålamod och med bra teknik och gör bra val hela tiden, och drar även mycket foul på andra laget på så sätt.

Straffkast: det syns att skottekniken kommer mer och mer. För någon match sedan sköt Felix 4 av 4 straffar och idag hade vi Alex och Wictor på 3 av 4 straffar båda två. Bra killar!

Skottval: idag många bra skottval – inte alla i korgen men det spelar ingen roll. Om vi lär oss skjuta i rätt lägen så kommer bollarna att börja trilla i. Grundregeln är öppet skott = bra skott.

När proffsen spelar så brukar de säga att de vill ha så många ”good looks at the basket” som möjligt. Och i fredags såg vi i Fryshuset vad en good look betyder på elitnivå i Basketligan. Där handlar det om att springa runt två screens och sen få iväg ett 3-poängsskott i öppet läge på en halv sekund – sen var det inte öppet längre.

Försvaret: jag tror vi satte nytt rekord i 24 sek-avblåsningar. Torshälla kom inte till skott vid en handfull tillfällen. Det är en skön känsla på plan när det jobb man lägger ned tillsammans ger oss bollen tillbaka. Jag hoppas alla minns att vi i höstas spelade försvar genom att ställa oss bredvid den vi skulle hålla, och sen fick de springa omkring hursomhelst. Det är otroligt glädjande för en gammal coach att se hur försvaret nu bara klickar igång utan att vi ens behöver nämna detta. Grymt bra Månz, Johan, Richard, Jehat, Wictor, Felix, Wille, Alex!

William tog i förra matchen mot Torshällas bort deras största spelare med sitt fina försvar. Idag hade Torshälla ännu större spelare så Wille fick gå upp en storlek men körde bara på som inget hade hänt, och det gick lika bra idag. Johan tog då hand om den näst största och hade lärt sig hur Wille gjorde förra matchen så det funkade direkt det med. Kanonbra!

Wictor äntligen tillbaka vilket var skoj att se. Bra kämpat och bra attacker på korgen och tillför energi. I pausen tränade vi lite på att gå runt korgen när vi attackerar. Istället för att stanna mitt i 3-sekundersområdet och lobba iväg skott över långa spelare så kan man gå runt korgen och använda korgen som en screen. Regelboken säger att om någon vidrör nätet eller plankan vid ett skottförsök så är det automatiskt 2 poäng. Så det går inte att blockera skott genom att slå igenom nätet. Wictor testade direkt i andra perioden – en perfekt reversed layup och 2 poäng! Vi ska träna mer på det här i veckan…

Det vi kunde gjort bättre: vi fick se Felix slå sin superpassning 1 gång idag och det gav direkt en fri spelare med två enkla poäng (och assist till Felix). Vi skulle behöva komma vidare med spelet till den punkten vid fler tillfällen för att skaffa oss fler enkla målchanser i matcherna.

Här nedan har vi en film med Kobe Bryant som får runda av. Han pratar i den här videon om ”use the rim for protection” dvs ”använda korgen som skydd”. Där visar han även hur anfallaren vill söka kontakt med försvaret om det är i sidled – det kan ju bara bli trubbel för försvaret inte för den med bollen. Om man istället självmant styr bort från försvararen så har man bara hjälpt honom hitta tillbaka till rätt försvarsposition. I början visar Kobe även hur han jobbar i ”tripple-threat” position med finter.

Jag tror vi ska ta med stora gymbollen på träningen i veckan och testa lite attacker med motstånd.