Vid underläge 2 – 7 efter fyra minuter tog vi timeout och undrade om Ullvispelarna trodde att uppvärmningen höll på fortfarande. Det såg lite tafatt ut på planen. Efter timeouten ett helt annat ”go” i laget och vi gör 8 – 0 och tar ledningen med 10 – 7. Sen lossnade proppen och vi drog ifrån.

Alla gjorde en stabil insats idag och ingen föll ur ramen men vi kan bättre ändå – det har vi sett tidigare. Jag hoppas dock alla hade skoj idag och känner sig delaktiga till en säker seger. Vilket försvar vi visade i andra kvarten när matchen avgjordes! Bra killar! Norrköping Dolhins spelare är välskolade men de orkade inte stå emot vårt starkare lag. Idag fick även Sead Celimovic testa på liret i öst. Han visade att han har rätt intensitet och kämpavilja för att spela med i vårt spel. Bra match Sead.

Vi har haft lite svårt i några matcher på slutet att ge järnet från första minuten. Vi verkar vilja känna hur starka motståndarna är i matchöppningen innan vi går för fullt. Detta är ett mycket bra sätt att bjuda in motståndarna i matchen på! Nej, ge järnet från start istället. Är det andra laget bättre och till slut vinner så kan vi ändå dunka varandra i ryggen efter matchen, för vi gav allt vi hade att ge.

I första hand menar man kanske försvar när man säger ”ge järnet” men vi måste även titta på anfallet. Första passningen i matchen till en forward bör ge en stark attack på korgen. Det gäller att hugga som en kobra på lägena i matchöppningen och inte tveka. Visa vem som vill ta kommandot. Passivitet i det läget och vi lämnar över en del momentum* till motståndarna i starten.

Efter vår första timeout så blev det snurr i försvaret och vi började plocka passningar och göra enkla layups. 21 – 11 slutade första kvarten. I andra kvarten hade alla varit inne ett byte och fått upp farten så vi blev ännu aggressivare över hela planen i försvaret. Vi bytte med femmor och höll trycket upp och perioden slutade 23 – 5 till oss. 44 – 16 i halvtid.

I paus bestämde vi att ta ner försvaret till halva plan och träna mer på lagförsvaret runt egen korg, samt försöka hitta lägen för dubblingar på egen planhalva. Vi fick nu se mycket bättre lagförsvar än i första perioden då Norrköpings poäng mestadels kom p g a dåligt hjälpförsvar när de attackerade 1 mot 1.

I andra perioden ville vi även få igång vårt offence men vi lyckades inget vidare idag. Vi hade ett enda swingspel på hela matchen och vad hände då? Jo Behrad gjorde sina enklaste poäng för dagen. Tålamod i anfallsspelet är A och O och idag blev det för dåligt tålamod och fantasi i anfallet. Till viss del tror jag det beror på att Dolphins spelade bra hjälpförsvar runt egen korg. Bättre än vi blivit vana vid i andra matcher. Efter en timeout där vi pratade om mer bestämdhet i passningarna och rörelser i anfallet så blev det mycket bättre.

Anfallspelet handlar om att få skjuta de skott vi vill skjuta (öppna, nära korgen) inte de försvaret vill att vi ska skjuta (täckta långskott). Med ett bra passnings- och screenspel får vi alltid skjuta de skott vi vill skjuta.

Anfallsreturer: vi blir för målsugna när vi tar halvlånga anfallsreturer. Returer som man får rakt under korgen (a la returkungen Kevin) är det givet vad man försöker göra men de halvlånga returerna? Har vi inget stensäkert skottläge då så passar vi ut bollen till guard och utnyttjar de nya 24-sekundrarna vi fått på skottklockan.

Matchen grej 1: Stefanos reversed layup on the buzzer i slutet av period 1.
Matchens grej 2: Behrads assist med passning bakom huvudet under full attack på korgen (fråga inte mig hur man gör bara!)

Bra match killar!

Poängen:
Sead Celimovic 6p
Pontus Kandelin 2p
Abbas Ibrahim 10p
Fidel Tosun 2p
Andreas Eklund 11p
Kevin Tumba 12
Stefano Fiori 5p
Joakim Norström 4p
Behrad Olfat 28p

Periodsiffror
21-11, 23-5, 19-8, 18-10

– – – – – – – – –
*Momentum. Det betyder att man har vind i seglen, att känslan är att saker rullar på lätt i vår favör och inget kan stoppa oss. För att bryta ett lags momentum tar motståndarcoachen ofta en time-out.