UBBK – Rockhammar 81 – 25 (12 – 12, 25 – 8, 19 – 4, 25 – 1)

Dagens match hade ett annat utseende än publiken kanske blivit van vid på tidigare matcher. Dagens inriktning låg på 5-5-spel och inte på kontringar.

Dagens match fick ett annat utseende än tidigare matcher. Taktiken gick ut på att backa hem och spela försvar på egen planhalva och sen sätta upp ett 5-5-spel när vi vänder spelet. Den blev en svår men lärorik match för alla inblandade.

Att spela aggressivt försvar över hela banan och sno passningar och sen kontra i poäng har vi tränat mycket på, och dessutom blivit rätt bra på. Vi vet att vi kan vinna på det sättet mot enklare motstånd, men så fort vi möter bättre lag så måste man även ha ett 5-5-spel. Det här tar tid att lära sig men vi måste börja nu om vi ska vara bra på det till slutspelet och kommande cuper till våren.

Att matchen aldrig fick någon bra rytm berodde främst på följande saker:

a) Dåligt försvarsspel. Enkla lay-ups rätt igenom vårt försvar och ingen utblockering alls första hälften av matchen. Rockhammar hade med några tjejer i laget p g a spelarbrist och det var många gånger ”damerna först” vid returtagningen. Rockhammar ledde med 12 – 8 i första perioden innan vi gick om och det dåliga försvaret skapade osäkerhet första delen av matchen.

a) Ny taktik/teknik är ovant och nytt. Våra guards vill trycka på framåt i full fart som vi blivit vana att göra. Det tog större delen av matchen innan guards tog ner tempot och började se till 5-5-spelet istället.

b) Vi spelade med 3 st femmor idag vilket gör det hela lite sönderryckt och det är svårt att hitta det rätta flytet. Vi ville dock ge alla chansen att prova på det nya lika mycket.

Andra hälften av matchen tyckte jag vi fick se lite glimtar av bra passningspel och bra screensättning. Vi har mycket jobb kvar innan vi bemästrar 5-5-spel men nu har vi i alla fall startat den träningen. Här är de viktigaste punkterna vi ska ta med oss från idag.

1. Snabbt på plats
Forwards måste vara snabbt upp i anfall och snabbt vara spelbara på kanterna för att göra jobbet för guards lättare. Vi har alldeles för många i laget som joggar i eget tempo upp i anfall. Ge bollen till guard och spring upp i full fart och ta din plats är det som gäller.

2. Rotering
Spelare som får boll på kanten måste rotera mot korgen och vara ett trippelhot. Kan jag skjuta, passa eller attackera? Här brister vår teknik. Många av oss saknar helt rotering i den delen av det egna spelet. Det slutar sen med en dålig passning då man saknar rätt balans eller avblåsning för stegfel. Räddningen blir då att istället att sätta bollen i studs men då ser man oftast inte vad lagkompisarna gör och lagspelet faller ihop.

Vi ska även skärpa till oss på att passa tiden för matchsamling…

Poäng:
Robert Gunnarsson 10
Pontus Kandelin 3
Masen Saleh 4
Fidel Tosun 6
Adi Osmanagic 10
Anton Niranen 4
Joakim Norström 2
Alex Kohunt 2
Behrad Olfat 21
Uran Qerkini 11
Abbas Ibrahim 8

Film: kommer ni ihåg TJ Anderson som visade utblockering?